Η πιο κοινή αιτία τύφλωσης θα μπορούσε να σταματήσει να υπάρχει, αφού οι επιστήμονες ανακάλυψαν το...γενετικό σχέδιο που προβλέπει ποιος κινδυνεύει να αναπτύξει γλαύκωμα. Στον ορίζοντα ένα νέο τεστ....

Το γλαύκωμα αρχίζει με απώλεια της περιφερειακής όρασης και σταδιακά εξαπλώνεται. Θεωρείται ότι προκαλείται από συσσώρευση πίεσης στο μάτι, που συμπιέζει το οπτικό νεύρο. Αλλά στα πρώιμα στάδια τα συμπτώματα συχνά απουσιάζουν και πολλοί άνθρωποι αγνοούν ότι έχουν πρόβλημα, μέχρις ότου η ζημιά έχει, ήδη, γίνει.

Ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου, το Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο Moorfields και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard ανακάλυψαν τις 133 γενετικές παραλλαγές, που θέτουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο να αναπτύξουν γλαύκωμα.


Η μελέτη έδειξε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τεστ, μια εξέταση, δηλαδή, που θα μπορούσε να εντοπίσει ποιος είναι ευαίσθητος, ήδη, από την παιδική ηλικία, οπότε θα μπορούσε να δοθεί θεραπεία πριν εμφανιστεί οποιαδήποτε βλάβη.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης - η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Genetics - Dr Pirro Hysi από το King's College, δήλωσε: "Το να ξέρουμε το προφίλ γενετικού κινδύνου κάποιου, μπορεί να μας επιτρέψει να προβλέψουμε τον κίνδυνο γλαυκώματος που φέρει, έτσι ώστε στο μέλλον να εστιάσουμε στους πόρους υγειονομικής περίθαλψης για εκείνους που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο".

Για να μάθουν ποια γονίδια ήταν υπεύθυνα, οι επιστήμονες μελέτησαν 140.000 άτομα.

Ο έτερος συγγραφέας Dr Anthony Khawaja από το NIHR Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Ερευνών στο Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο Moorfields και το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του UCL, δήλωσε: "Με αυτή τη νέα γνώση είμαστε, πλέον, σε θέση να προβλέψουμε τον κίνδυνο ενός ατόμου που αναπτύξει γλαύκωμα.

Οι προγνωστικοί γενετικοί δείκτες θα μπορούσαν να μετρηθούν, ήδη, από τη γέννηση, παρόλο που το γλαύκωμα αναπτύσσεται αργότερα στην ενηλικίωση.
 Αυτά τα αποτελέσματα μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τους προηγουμένως άγνωστους μηχανισμούς, που προκαλούν αυτή τη βλαβερή ασθένεια.

Με την κατανόηση του τρόπου, με τον οποίο αναπτύσσεται το γλαύκωμα, μπορούμε με την πάροδο του χρόνου να ξεπεράσουμε την καμπύλη της πάθησης και να υποστηρίξουμε τόσο εκείνους που ζουν με τη νόσο, όσο και εκείνους που μπορεί να την αναπτύξουν".

Πηγή

Σταμάτης Γκατζώνης, MD, FEBO, Pg Dip
Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος
 
Διευθυντής Οφθαλμολογικής Κλινικής
Σταμάτης Γκατζώνης
Χειρουργός Οφθαλμίατρος-Παιδοφθαλμίατρος, MD, FEBO, Pg Dip
Διευθυντής Παιδοφθαλμολογικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Dr. Σταμάτη Γκατζώνη, Χειρουργό Οφθαλμίατρο - Παιδοφθαλμίατρο, MD, FEBO  εξειδικευμένο στις Διαθλαστικές Επεμβάσεις και τον Καταρράκτη.
 
Τηλ. : 210.88.22.900  ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: gatzonisstamatis.blogspot.gr
Next
This is the most recent post.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση
 
Top